top of page

Kako komunicirati sa djecom


Komunikacija s djecom nije uvijek laka. Dijete može biti preplavljeno osjećajima, energično ili jednostavno sklonjeno u svoj svijet mašte. No, upravo u tim trenucima važno je prilagoditi svoj pristup kako biste ostvarili uspješnu interakciju.


Evo nekoliko savjeta kako komunicirati s djecom s više razumijevanja, uz nekoliko primjera kako to možete postići:


Pričajte na djetetovom nivou


Kada komunicirate s djetetom, spustite se na njihovu razinu. Kleknite ili sjednite kako biste bili u istoj visini s djetetom. Ovo pokazuje poštovanje prema djetetu i olakšava im da vas slušaju i budu uključeni u razgovor.

Primjer: Umjesto da razgovarate s djetetom s visine, kleknite pored njih i razgovarajte o njihovim igračkama ili aktivnostima na njihovom nivou.


Postavljajte otvorena pitanja

Umjesto postavljanja pitanja koja zahtijevaju samo odgovor „da“ ili „ne“, postavite otvorena pitanja koja potiču djetetovu kreativnost i razmišljanje. Ovo potiče djetetovu sposobnost izražavanja i daje im osjećaj važnosti u razgovoru.

Primjer: Umjesto pitanja "Jesi li se zabavljao na igralištu?", postavite pitanje "Koju igru si najviše volio igrati na igralištu i zašto?"


Koristite jezik tijela i gestikulacije

Djeci je ponekad lakše razumjeti informacije kroz vizualne znakove i geste. Koristite svoje tijelo, geste i mimiku lica kako biste dodatno naglasili ono što govorite i pomogli djetetu da bolje razumije vaše poruke.

Primjer: Dok pričate o tome kako je nešto bilo zabavno, nasmiješite se i mašite rukama kako biste pokazali entuzijazam.


Ponavljajte i potvrđujte

Kada razgovarate s djetetom, ponavljajte ključne informacije kako biste ih dodatno utvrdili i pomogli djetetu da ih bolje zapamti. Također, potvrdite djetetove odgovore i izjave kako biste pokazali da ih slušate i da njihovi odgovori imaju vrijednost.

Primjer: Dijete: "Danas smo učili o životinjama u školi!" Vi: "Oh, to zvuči jako zanimljivo! Možeš li mi reći nešto više o tome?"


Kreativno prilagodite komunikaciju

Svako dijete je jedinstveno, pa se pobrinite da prilagodite svoj pristup komunikaciji prema djetetovim osobinama i interesima. Budite kreativni u načinima na koje komunicirate kako biste održali djetetovu pažnju i potaknuli ih da budu aktivni sudionici u razgovoru.

Primjer: Ako dijete voli crtati, možete zamoliti dijete da nacrta kako se osjeća ili što želi reći umjesto da koristi samo riječi.


Komunikacija s djecom zahtijeva fleksibilnost, empatiju i kreativnost. Prilagođavanjem svog pristupa kako bi se bolje uklopili u svijet djeteta, možete izgraditi snažnu vezu temeljenu na međusobnom poštovanju, razumijevanju i ljubavi.

260 views

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page