top of page

Umijeće življenja u trenutku — Ovdje i Sada

Updated: Feb 16

Jedino što zasigurno imamo jeste sadašnji trenutak. To je ujedno i jedini trenutak u kojem možemo nešto da uradimo. Život nam prolazi tako brzo kao vjetar koji nosi sve pred sobom.

Toliko toga u životu “jedva čekamo”, pa nam to “jedva dočekano” prođe nedoživljeno, jer smo se fokusirali na prošlost ili budućnost.

Koliko se puta nađemo u situaciji da pucamo od stresa i nestizanja svega što smo sebi zacrtali? A koliko puta u tom trenutku zastanemo i zapitamo se šta je to što mogu sada da uradim?


Šta zapravo znači “ovdje i sada”?

Znači biti potpuno prisutan u trenutku, biti svjestan svega što se događa oko nas i u nama samima, biti svjestan svojih emocija, misli bez osuđivanja i analiziranja.


Želiš li da postigneš taj osjećaj?


Potrebno je uložiti više truda da bi nam postalo navika da živimo u trenutku. Potrudite se biti svjesni u datom trenutku nečijeg osmijeha, mirisa cvijeta, zrake sunca, jer ove male sitnice nas vraćaju u ljepotu sadašnjeg momenta.

Kako bismo zaista uživali u sadašnjem momentu potrebno je isključiti se od distrakcija poput društvenih mreža i mobilnih telefona, te uživati u malim koracima postojanja svoga bića.

Zapravo, ovaj sadašnji trenutak nas čuva od stresa, anksioznosti i pretjeranih briga, jer samo sada i ovdje je moguća promjena. Sutra već ne znamo, a jučer je već prošlo.


Želiš li da vidiš na primjerima kako to izgleda?

Trenutak s kafom: Umjesto da brzo popijemo kafu u žurbi, možemo se zaista zaustaviti i uživati u svakom gutljaju, osjećajući okus i miris kafe.


Šetnja u prirodi: Umjesto da hodamo kroz prirodu bez razmišljanja, možemo se usredotočiti na svovje korake, osjećaje pod nogama i zvukove prirode oko nas.

Razgovor sa voljenom osobom: Umjesto da razmišljamo o tome šta ćemo reći sljedeće, možemo se potpuno posvetiti slušanju voljene osobe, obraćajući pažnju na njezine riječi, ton glasa i izraze lica.


Obavljanje kućanskih poslova: Umjesto da obavljamo kućanske poslove “na autopilotu”, možemo se fokusirati na svaki pokret, osjećaj dodira i svaku promjenu u prostoru koji uređujemo.

Življenje u sadašnjem trenutku, u “ovdje i sada”, pruža nam priliku da potpuno iskusimo život u svoj njegovoj ljepoti i bogatstvu.


Bez obzira na to koliko je život izazovan ili nepredvidljiv, jedina stvar koju imamo je sadašnji trenutak. Stoga, umijeće življenja u trenutku nije samo vještina, već i dar koji nam omogućava da se povežemo s dubljim smislom života, oslobodimo stresa i tjeskobe te zaista uživamo u svemu što nam život donosi.

Zapamtimo, sadašnji trenutak je jedino vrijeme koje imamo — iskoristimo ga najbolje što možemo i živimo punim plućima!

40 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page